Analyse NLR

Market Vectors Uranium + Nuclear Energy ETF (NYSE – NLR – 52.14 Usd) – 14 november
 

De uraniumprijs lag einde juli nog op 28 Usd. De huidige koers ligt reeds op 43. Aan het begin van de stijging van de uraniumprijs volgden de koersen van de vele kleine uraniummijnaandelen meestal niet en sommige aandelen daalden zelfs nog fors. Toen Japan met het nieuws kwam dat er terug kerncentrales in gebruik zullen worden genomen stegen de koersen van de kleine aandelen fors.

weekgrafiek_uranium

 

Een opvallende uitzondering is NLR. In deze tracker zijn de grootste bedrijven uit de sector vertegenwoordigd. Op de VanEck site kunt u de lijst vinden.
Bij de sterke daling van de kleine uraniummijnen bleef de koers van deze tracker boven de stijgende gemiddelden. De kleine waarden noteren meestal met een koers onder de dalende gemiddelden. NLR zit dus in een stijgende trend en de kleine waarden bevinden zich overwegend in een dalende trend. Ook op vandaag ligt de koers van NLR boven de stijgende gemiddelden. Vorige week werd er een doji gevormd. Ook de huidige candle wordt blijkbaar een topcandle. We mogen dus aannemen dat we de tracker op een lager niveau zullen kunnen kopen maar de koers blijft zelfs dan op weekbasis in een stijgende trend.

weekgrafiek_nlr_tracker

In de weekgrafiek met logaritmische schaalverdeling is de koers sinds februari bezig met de vorming van een rechthoek. De rechthoek wijst in het geval van NLR op een te verwachten verdere stijging. Die stijging zou met de stijgende uraniumprijzen trouwens logisch zijn.
De rechthoek heeft twee steunlijnen. De onderste lijn verbindt de bodem van 31 januari en 17 oktober. Die lijn ligt op 48.25. De tweede horizontale lijn verbindt de bodems van 21 maart en 08 augustus en ligt op 49. De weerstandslijn die de meeste toppen verbindt en die bijgevolg het meest belangrijk is ligt op de toppen die gevormd werden tussen 14 maart en 01 augustus op 52.35. Deze lijn heeft 6 raakpunten en een doorbraak ervan moeten we dus ernstig nemen (hoe meer raakpunten een lijn heeft des te belangrijker de betekenis van de lijn).

Het feit dat de lijn zoveel raakpunten heeft is wellicht ook de reden dat de doorbraak er van de afgelopen paar weken niet onmiddellijk doorzet.

De macd ligt boven de nullijn en ook de dmi is positief want de di-plus heeft de DI-min opwaarts doorkruist. De stijgende krachten hebben dus overwicht op de dalende krachten.

De afstand tussen de lage lijn van de rechthoek en de weerstandslijn bedraagt 4.10. De afstand tussen de tweede steunlijn en de weerstandslijn bedraagt 3.35. Zetten we die afstanden uit boven de weerstandslijn dan bekomen we een doelzone van 55.70 tot 56.45 (52.35 + 4.10 = 56.45 en 52.35 + 3.35). Nu geven dergelijke berekende zones in het geval van een rechthoek altijd minimumdoelen aan.

Op langere termijn is het dus niet uitgesloten dat de berekende zone opwaarts doorbroken wordt en dan kan de koers van NLR richting de bovenkant van de “Fukushima”-gap van maart 2011 op 67.50. De stop voor de longpositie leggen we op de low van 17 oktober op 48.25.

daggrafiek_nlr_tracker

Op dagbasis ligt er op 51 sterke steun van het 100-daags gemiddelde. Op dit niveau ligt er ook horizontale steun. De kans zit er in dat de steun wordt bereikt want de macd en de stochastics en ook de dmi evolueren negatief. De adx maakt ook een topje.

 

We plaatsen een kooplimiet op 51.

Concreet: NLR zit op weekbasis in een stijgende trend. NLR bevat de sterke spelers uit de uraniumsector. De uraniumprijzen evolueren gunstig. Het doel voor NLR ligt in de zone 55.70 tot 56.45. Wordt deze zone doorbroken dan kan de koers naar 67.50. We plaatsen een kooplimiet op 51. De stop houden we op 48.25. De rendement/risico-ratio ligt voor het laagste doel op 1.70. Voor het tweede doel ligt die ratio op 1.98 maar voor de lange termijn ligt de ratio op 6.

Zodra de koers door de weerstandslijn breekt zullen we de stop hoger leggen naar bijvoorbeeld de low van 01 augustus die op 50.05 ligt.

 

Edwin Vandamme

Technisch analist